De risico’s van zelf ontslag nemen

Wanneer je het qua werk niet meer naar je zin hebt, heb je de mogelijkheid om ontslag te nemen en verder te kijken. Zelf ontslag nemen lijkt misschien een simpele beslissing, vooral als je je ongelukkig voelt op je werk. Toch brengt deze stap aanzienlijke risico’s met zich mee, zowel op korte als lange termijn. In deze blog bespreken we de belangrijkste gevaren van zelf ontslag nemen en waarom het belangrijk is om goed na te denken voordat je deze beslissing neemt.

Geen recht op werkloosheidsuitkering

Een van de meest directe gevolgen van zelf ontslag nemen is het verlies van het recht op een werkloosheidsuitkering. In Nederland geldt dat als je zelf ontslag neemt zonder dringende reden, je in principe geen recht hebt op een WW-uitkering. Dit kan betekenen dat je ineens zonder inkomen komt te zitten, wat voor veel mensen een enorme financiële druk kan veroorzaken.

Hoewel er uitzonderingen zijn, zoals als je kunt aantonen dat er sprake was van een onhoudbare situatie op je werk (bijvoorbeeld bij pesterijen of intimidatie), is het bewijzen hiervan vaak lastig. Het is dus belangrijk om goed te overwegen of je de financiële gevolgen van een periode zonder werk kunt dragen.

Gat in je CV

Zelf ontslag nemen zonder een nieuwe baan op het oog te hebben, kan leiden tot een gat in je CV. Dit kan later problemen opleveren bij het vinden van een nieuwe baan. Werkgevers kijken vaak met argwaan naar werkloze periodes in een CV, vooral als deze niet goed verklaard kunnen worden.

Hoewel het steeds normaler wordt om een sabbatical of een pauze in te lassen, blijft het belangrijk om goed na te denken over hoe je deze periode later aan potentiële werkgevers gaat uitleggen. Het risico bestaat dat ze je beslissing om te stoppen zien als een gebrek aan doorzettingsvermogen of loyaliteit.

Verlies van voordelen en zekerheden

Bij het zelf nemen van ontslag verlies je vaak direct de voordelen die gepaard gaan met je baan, zoals pensioenopbouw, verzekeringen en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit verlies kan onverwachte kosten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld, als je ziek wordt na je ontslag, kun je niet meer terugvallen op de ziektekostenverzekering die via je werkgever loopt. Bovendien kan het opbouwen van een nieuw pensioen bij een nieuwe werkgever een tijd duren, wat op de lange termijn impact kan hebben op je financiële situatie.

Conclusie

Wanneer je het niet meer naar je zin hebt bij je huidige werk, kan je ervoor kiezen om ontslag te nemen. Let daarbij wel op de gevaren die het met zich meebrengt zoals verlies van inkomen, geen recht op een WW-uitkering en geen opbouw pensioen. Dit kan je allemaal minimaliseren door eerst te solliciteren op een andere baan voordat je kiest om ontslag te nemen. Ook kan je werkgever, wanneer je dit open met je werkgever deelt, er proberen voor te zorgen dat je het weer naar je zin krijgt. Lukt dit niet, dan kan je proberen in gezamenlijk overleg tot beëindiging van het arbeidscontract te komen, hierdoor kan je wel recht hebben op een uitkering en eventueel een transitievergoeding. Dit soort zaken leg je samen met de werkgever vast in een vaststellingsovereenkomst.